Loading...
 

Tikiwiki-devel (mailman list mirror)


Some 'map' issues in Tiki15/trunk (and Tiki14)

posts: 829 United Kingdom

All - I thought I would flag these issues to the list first of all and if
confirmed I will of course raise them as bugs in the bugs/wish tracker



There are three things that do not seem to be right with map functions in
Tiki 15/trunk (and are also there in Tiki14)



1. Which has been flagged before and I'm hoping can be fixed: if
Lucene is used as the search engine and the tooltip option is 'on' for edit
objects placed on a map (POIs, lines, polygons etc) then the tooltip just
says 'undefined'. This can be 'worked around' by switching to the MySQL
search engine but Lucene does have some advantages(and setting up Elastic
search is too big a stretch for me - pun definitely intended :-)

2. For POI items ie a tracker item with an Icon field, the icon image
is no longer updating - in the tracker item edit screen a new/different icon
image can be selected from the available options in the file gallery, and
this is correctly shown just after selection but when the item is saved the
icon reverts to the previous image

3. I have recently added security certificates to all my test sites
(my hoster has integrated 'Let's Encrypt' so its free and very easy to do)
so I have set all the various Tiki options to always use https. But when I
display the various test pages with anything to do with maps in them I get a
HTTPS warning that its mixed content and may not be secure. I'm really not
sure what is triggering this - could it be the images in the base level map
layer? If so is there some way of fixing this so that an https source is
used by default or with a pref?





Items 1 & 2 are fine in Tiki12



Cheers



geoff




-----
No virus found in this message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 2016.0.7357 / Virus Database: 4522/11578 - Release Date: 02/08/16

posts: 829 United Kingdom

Re item 3. I found this:



https://lists.openstreetmap.org/pipermail/dev/2014-January/027646.html





From: Geoff - Enmore Services mailto:geoff@enmoreservices.com
Sent: 08 February 2016 16:39
To: 'Tiki developers' <tikiwiki-devel@lists.sourceforge.net>
Subject: Some 'map' issues in Tiki15/trunk (and Tiki14)



All - I thought I would flag these issues to the list first of all and if
confirmed I will of course raise them as bugs in the bugs/wish tracker



There are three things that do not seem to be right with map functions in
Tiki 15/trunk (and are also there in Tiki14)



1. Which has been flagged before and I'm hoping can be fixed: if
Lucene is used as the search engine and the tooltip option is 'on' for edit
objects placed on a map (POIs, lines, polygons etc) then the tooltip just
says 'undefined'. This can be 'worked around' by switching to the MySQL
search engine but Lucene does have some advantages(and setting up Elastic
search is too big a stretch for me - pun definitely intended :-)

2. For POI items ie a tracker item with an Icon field, the icon image
is no longer updating - in the tracker item edit screen a new/different icon
image can be selected from the available options in the file gallery, and
this is correctly shown just after selection but when the item is saved the
icon reverts to the previous image

3. I have recently added security certificates to all my test sites
(my hoster has integrated 'Let's Encrypt' so its free and very easy to do)
so I have set all the various Tiki options to always use https. But when I
display the various test pages with anything to do with maps in them I get a
HTTPS warning that its mixed content and may not be secure. I'm really not
sure what is triggering this - could it be the images in the base level map
layer? If so is there some way of fixing this so that an https source is
used by default or with a pref?





Items 1 & 2 are fine in Tiki12



Cheers



geoff




-----
No virus found in this message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 2016.0.7357 / Virus Database: 4522/11578 - Release Date: 02/08/16


posts: 1545

Hi Geoff,

Am 08.02.2016 um 17:38 schrieb Geoff - Enmore Services:
> ...
>
> 1.Which has been flagged before and I?m hoping can be fixed: if Lucene
> is used as the search engine and the tooltip option is ?on? for edit
> objects placed on a map (POIs, lines, polygons etc) then the tooltip
> just says ?undefined?. This can be ?worked around? by switching to the
> MySQL search engine but Lucene does have some advantages(and setting
> up Elastic search is too big a stretch for me ? pun definitely intended J
>
I have learned by devs, that Lucene would be undependable or buggy. Not
sure why, but I have better experience when I use unified search with
fulltext search - where I have learned to avoid INNODB in favor of
MYLSAM when I install a Tiki, as INNODB does not support fulltext search
up to a certain version.

Elastic Search requires an installation on a root server and is not part
of Tiki itself ... external paid services might be optionally available
for shared hosting users.

Would you mind to check and report, if the configuration with MYLSAM +
Unified Search + Fulltext Search works reliably?

> 2.For POI items ie a tracker item with an Icon field, the icon image
> is no longer updating ? in the tracker item edit screen a
> new/different icon image can be selected from the available options in
> the file gallery, and this is correctly shown just after selection but
> when the item is saved the icon reverts to the previous image
>

Did you clear the Tiki caches? If clearing caches would not help, I
consider this as a bug worth for some higher level of priority.

My 2 Ct.

Regards,
Torsten

posts: 829 United Kingdom

Hi Torsten - Lucene has always worked well for me, but as I already said the
item 1 problem can be "'worked around' by switching to the MySQL search
engine". But my problem is that another customised approach I use to 'real
time filter' map objects by ticking check boxes doesn't work when I use the
MySQL engine - nothing gets displayed at all ! So I would really like Lucene
to get back to where it was in Tiki12 if possible.



I have also played around with setting up my own Elastic Search server but
it was just too fiddly for me and didn't seem to give me enough advantage to
warrant the effort.



.. and yes for 2. I did all the usual clearing stuff - but it would be good
if someone could see if they have the same problem as me just to eliminate
anything quirky that may have happened with my test sites



Thanks



g



From: Torsten Fabricius mailto:torsten@tiki.org
Sent: 08 February 2016 17:00
To: tikiwiki-devel at lists.sourceforge.net
Subject: Re: Tiki-devel Some 'map' issues in Tiki15/trunk (and Tiki14)



Hi Geoff,

Am 08.02.2016 um 17:38 schrieb Geoff - Enmore Services:

...



1. Which has been flagged before and I'm hoping can be fixed: if
Lucene is used as the search engine and the tooltip option is 'on' for edit
objects placed on a map (POIs, lines, polygons etc) then the tooltip just
says 'undefined'. This can be 'worked around' by switching to the MySQL
search engine but Lucene does have some advantages(and setting up Elastic
search is too big a stretch for me - pun definitely intended :-)

I have learned by devs, that Lucene would be undependable or buggy. Not sure
why, but I have better experience when I use unified search with fulltext
search - where I have learned to avoid INNODB in favor of MYLSAM when I
install a Tiki, as INNODB does not support fulltext search up to a certain
version.

Elastic Search requires an installation on a root server and is not part of
Tiki itself ... external paid services might be optionally available for
shared hosting users.

Would you mind to check and report, if the configuration with MYLSAM +
Unified Search + Fulltext Search works reliably?




2. For POI items ie a tracker item with an Icon field, the icon image
is no longer updating - in the tracker item edit screen a new/different icon
image can be selected from the available options in the file gallery, and
this is correctly shown just after selection but when the item is saved the
icon reverts to the previous image


Did you clear the Tiki caches? If clearing caches would not help, I consider
this as a bug worth for some higher level of priority.

My 2 Ct.

Regards,
Torsten






-----
No virus found in this message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 2016.0.7357 / Virus Database: 4522/11578 - Release Date: 02/08/16

posts: 126261

Hi G

I don't think the change to Zend Lucene is safely fixable, it was a change sometime in 13ish i think (by LPH) on how the data is stored in the index, and it now comes out as tokenised data rather than the actual values for some reason.

As far as i know there's no likelihood for Lucene to be fixed and i think it works ok for "normal" indexing stuff, it's just these customised edge cases that show the problem.

I'll see if i can fix the icon field thing - is there a wish on dev?

jb




> On 8 Feb 2016, at 17:19, Geoff - Enmore Services <geoff@enmoreservices.com> wrote:
>
> Hi Torsten – Lucene has always worked well for me, but as I already said the item 1 problem can be "'worked around' by switching to the MySQL search engine". But my problem is that another customised approach I use to 'real time filter' map objects by ticking check boxes doesn't work when I use the MySQL engine – nothing gets displayed at all ! So I would really like Lucene to get back to where it was in Tiki12 if possible.
>
> I have also played around with setting up my own Elastic Search server but it was just too fiddly for me and didn't seem to give me enough advantage to warrant the effort.
>
> .. and yes for 2. I did all the usual clearing stuff – but it would be good if someone could see if they have the same problem as me just to eliminate anything quirky that may have happened with my test sites
>
> Thanks
>
> g
>
>> From: Torsten Fabricius mailto:torsten@tiki.org
>> Sent: 08 February 2016 17:00
>> To: tikiwiki-devel at lists.sourceforge.net
>> Subject: Re: Tiki-devel Some 'map' issues in Tiki15/trunk (and Tiki14)
>>
>> Hi Geoff,
>>
>> Am 08.02.2016 um 17:38 schrieb Geoff - Enmore Services:
>>> ...
>>>
>>> 1. Which has been flagged before and I'm hoping can be fixed: if Lucene is used as the search engine and the tooltip option is 'on' for edit objects placed on a map (POIs, lines, polygons etc) then the tooltip just says 'undefined'. This can be 'worked around' by switching to the MySQL search engine but Lucene does have some advantages(and setting up Elastic search is too big a stretch for me – pun definitely intended J
>> I have learned by devs, that Lucene would be undependable or buggy. Not sure why, but I have better experience when I use unified search with fulltext search - where I have learned to avoid INNODB in favor of MYLSAM when I install a Tiki, as INNODB does not support fulltext search up to a certain version.
>>
>> Elastic Search requires an installation on a root server and is not part of Tiki itself ... external paid services might be optionally available for shared hosting users.
>>
>> Would you mind to check and report, if the configuration with MYLSAM + Unified Search + Fulltext Search works reliably?
>>
>>
>>> 2. For POI items ie a tracker item with an Icon field, the icon image is no longer updating – in the tracker item edit screen a new/different icon image can be selected from the available options in the file gallery, and this is correctly shown just after selection but when the item is saved the icon reverts to the previous image
>>
>> Did you clear the Tiki caches? If clearing caches would not help, I consider this as a bug worth for some higher level of priority.
>>
>> My 2 Ct.
>>
>> Regards,
>> Torsten
>>
>>
>> No virus found in this message.
>> Checked by AVG - www.avg.com
>> Version: 2016.0.7357 / Virus Database: 4522/11578 - Release Date: 02/08/16
>>
>> ------------------------------------------------------------------------------
>> Site24x7 APM Insight: Get Deep Visibility into Application Performance
>> APM + Mobile APM + RUM: Monitor 3 App instances at just $35/Month
>> Monitor end-to-end web transactions and take corrective actions now
>> Troubleshoot faster and improve end-user experience. Signup Now!
>> http://pubads.g.doubleclick.net/gampad/clk?id=272487151&iu=/4140___
>> TikiWiki-devel mailing list
>> TikiWiki-devel at lists.sourceforge.net
>> https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/tikiwiki-devel


------------------------------------------------------------------------------
Site24x7 APM Insight: Get Deep Visibility into Application Performance
APM + Mobile APM + RUM: Monitor 3 App instances at just $35/Month
Monitor end-to-end web transactions and take corrective actions now
Troubleshoot faster and improve end-user experience. Signup Now!
http://pubads.g.doubleclick.net/gampad/clk?id=272487151&iu=/4140
___
TikiWiki-devel mailing list
TikiWiki-devel at lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/tikiwiki-devel

posts: 829 United Kingdom

J - the icon field problem is wish 5815

... and given your input on the Lucene problem I guess I need to swap to the MySQL search engine but for some reason the 'other' customization (that you helped me with) for filtering objects displayed by using checkboxes without refreshing the page doesn't work when I use the MySQL engine - no objects are ever displayed

.. also any thoughts re my recent email on the https stuff

Cheers

g

-----Original Message-----
From: Jonny Bradley mailto:jonny@tiki.org
Sent: 10 February 2016 12:40
To: Tiki developers <tikiwiki-devel@lists.sourceforge.net>
Subject: Re: Tiki-devel Some 'map' issues in Tiki15/trunk (and Tiki14)

Hi G

I don't think the change to Zend Lucene is safely fixable, it was a change sometime in 13ish i think (by LPH) on how the data is stored in the index, and it now comes out as tokenised data rather than the actual values for some reason.

As far as i know there's no likelihood for Lucene to be fixed and i think it works ok for "normal" indexing stuff, it's just these customised edge cases that show the problem.

I'll see if i can fix the icon field thing - is there a wish on dev?

jb




> On 8 Feb 2016, at 17:19, Geoff - Enmore Services <geoff@enmoreservices.com> wrote:
>
> Hi Torsten – Lucene has always worked well for me, but as I already said the item 1 problem can be "'worked around' by switching to the MySQL search engine". But my problem is that another customised approach I use to 'real time filter' map objects by ticking check boxes doesn't work when I use the MySQL engine – nothing gets displayed at all ! So I would really like Lucene to get back to where it was in Tiki12 if possible.
>
> I have also played around with setting up my own Elastic Search server but it was just too fiddly for me and didn't seem to give me enough advantage to warrant the effort.
>
> .. and yes for 2. I did all the usual clearing stuff – but it would be
> good if someone could see if they have the same problem as me just to
> eliminate anything quirky that may have happened with my test sites
>
> Thanks
>
> g
>
>> From: Torsten Fabricius mailto:torsten@tiki.org
>> Sent: 08 February 2016 17:00
>> To: tikiwiki-devel at lists.sourceforge.net
>> Subject: Re: Tiki-devel Some 'map' issues in Tiki15/trunk (and
>> Tiki14)
>>
>> Hi Geoff,
>>
>> Am 08.02.2016 um 17:38 schrieb Geoff - Enmore Services:
>>> ...
>>>
>>> 1. Which has been flagged before and I'm hoping can be fixed: if Lucene is used as the search engine and the tooltip option is 'on' for edit objects placed on a map (POIs, lines, polygons etc) then the tooltip just says 'undefined'. This can be 'worked around' by switching to the MySQL search engine but Lucene does have some advantages(and setting up Elastic search is too big a stretch for me – pun definitely intended J
>> I have learned by devs, that Lucene would be undependable or buggy. Not sure why, but I have better experience when I use unified search with fulltext search - where I have learned to avoid INNODB in favor of MYLSAM when I install a Tiki, as INNODB does not support fulltext search up to a certain version.
>>
>> Elastic Search requires an installation on a root server and is not part of Tiki itself ... external paid services might be optionally available for shared hosting users.
>>
>> Would you mind to check and report, if the configuration with MYLSAM + Unified Search + Fulltext Search works reliably?
>>
>>
>>> 2. For POI items ie a tracker item with an Icon field, the icon image is no longer updating – in the tracker item edit screen a new/different icon image can be selected from the available options in the file gallery, and this is correctly shown just after selection but when the item is saved the icon reverts to the previous image
>>
>> Did you clear the Tiki caches? If clearing caches would not help, I consider this as a bug worth for some higher level of priority.
>>
>> My 2 Ct.
>>
>> Regards,
>> Torsten
>>
>>
>> No virus found in this message.
>> Checked by AVG - www.avg.com
>> Version: 2016.0.7357 / Virus Database: 4522/11578 - Release Date:
>> 02/08/16
>>
>> ---------------------------------------------------------------------
>> ---------
>> Site24x7 APM Insight: Get Deep Visibility into Application
>> Performance APM + Mobile APM + RUM: Monitor 3 App instances at just
>> $35/Month Monitor end-to-end web transactions and take corrective
>> actions now Troubleshoot faster and improve end-user experience. Signup Now!
>> http://pubads.g.doubleclick.net/gampad/clk?id=272487151&iu=/4140_
>> __
>> TikiWiki-devel mailing list
>> TikiWiki-devel at lists.sourceforge.net
>> https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/tikiwiki-devel


------------------------------------------------------------------------------
Site24x7 APM Insight: Get Deep Visibility into Application Performance APM + Mobile APM + RUM: Monitor 3 App instances at just $35/Month Monitor end-to-end web transactions and take corrective actions now Troubleshoot faster and improve end-user experience. Signup Now!
http://pubads.g.doubleclick.net/gampad/clk?id=272487151&iu=/4140
___
TikiWiki-devel mailing list
TikiWiki-devel at lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/tikiwiki-devel


-----
No virus found in this message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 2016.0.7357 / Virus Database: 4522/11595 - Release Date: 02/09/16




-----
No virus found in this message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 2016.0.7357 / Virus Database: 4522/11595 - Release Date: 02/09/16




------------------------------------------------------------------------------
Site24x7 APM Insight: Get Deep Visibility into Application Performance
APM + Mobile APM + RUM: Monitor 3 App instances at just $35/Month
Monitor end-to-end web transactions and take corrective actions now
Troubleshoot faster and improve end-user experience. Signup Now!
http://pubads.g.doubleclick.net/gampad/clk?id=272487151&iu=/4140
___
TikiWiki-devel mailing list
TikiWiki-devel at lists.sourceforge.net
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/tikiwiki-devel


posts: 829 United Kingdom

Update on the 3 items below:



As 1. and 2. do seem to be bugs I will add them to the bug tracker



For item 3. by changing the references to http://a.tile.openstreetmap.org
(and b.tile and c.tile ) to https://a.tile.openstreetmap.org in
/lib/openlayers/OpenLayers.js this cures most instances of the mixed content
'insecure' message issue BUT not when a POI object is placed on the map.
This (I think) is because the image tag created by the POI gives a full url
reference that does not use the https case for the img source even though
the site always uses https.



The tag code below is an example from my opendev2 test site



<image id="OpenLayers.Geometry.Point_3383" cx="134.23900030544752"
cy="297.2638077053689" r="1" preserveAspectRatio="none" x="124" y="277"
width="21"

height="20" href="http://www.opendev2.enmoreservices.com/dl30"
style="opacity: 0.9" fill="#ee9900" fill-opacity="0.4" stroke="#ee9900"
stroke-opacity="1" stroke-width="1" stroke-linecap="round"
stroke-linejoin="round" stroke-dasharray="none"
pointer-events="visiblePainted" cursor="pointer">



I'll dig into the code a bit more to see where/why this is done but a
question for the list is:



Should I commit a change to make the refs to the various tile.openstreet.org
urls always use https ? or would it be better to only do this if a new pref
is set?



Thoughts?



geoff



From: Geoff - Enmore Services mailto:geoff@enmoreservices.com
Sent: 08 February 2016 16:39
To: 'Tiki developers' <tikiwiki-devel@lists.sourceforge.net>
Subject: Some 'map' issues in Tiki15/trunk (and Tiki14)



All - I thought I would flag these issues to the list first of all and if
confirmed I will of course raise them as bugs in the bugs/wish tracker



There are three things that do not seem to be right with map functions in
Tiki 15/trunk (and are also there in Tiki14)



1. Which has been flagged before and I'm hoping can be fixed: if
Lucene is used as the search engine and the tooltip option is 'on' for edit
objects placed on a map (POIs, lines, polygons etc) then the tooltip just
says 'undefined'. This can be 'worked around' by switching to the MySQL
search engine but Lucene does have some advantages(and setting up Elastic
search is too big a stretch for me - pun definitely intended :-)

2. For POI items ie a tracker item with an Icon field, the icon image
is no longer updating - in the tracker item edit screen a new/different icon
image can be selected from the available options in the file gallery, and
this is correctly shown just after selection but when the item is saved the
icon reverts to the previous image

3. I have recently added security certificates to all my test sites
(my hoster has integrated 'Let's Encrypt' so its free and very easy to do)
so I have set all the various Tiki options to always use https. But when I
display the various test pages with anything to do with maps in them I get a
HTTPS warning that its mixed content and may not be secure. I'm really not
sure what is triggering this - could it be the images in the base level map
layer? If so is there some way of fixing this so that an https source is
used by default or with a pref?





Items 1 & 2 are fine in Tiki12



Cheers



geoff




-----
No virus found in this message.
Checked by AVG - www.avg.com
Version: 2016.0.7357 / Virus Database: 4522/11595 - Release Date: 02/09/16


Why Register?

Register at tiki.org and you'll be able to use the account at any *.tiki.org site, thanks to the InterTiki feature. A valid email address is required to receive site notifications and occasional newsletters. You can opt out of these items at any time.